streda 6. januára 2016

Moje africké Vianoce

1. Pečieme medovníky
Príprava na Vianoce začala tradične :) 9.12. sme si s Kamilom upiekli medovníky :) Keďže tu nemáme vykrajovačky, ich tvary boli fakt originálne :D ale teda, nestihli sme ich ani ozdobiť...a Vianoc, sa chúďatá, tiež nedočkali... spráskali sme ich do týždňa :D


naše originálne tvary :D


Kamil potiera vajíčkom, aby sa pekne leskli :)

Nakoniec nevyzerali ako medovníčky (a ani tak nechutili), 
ale koho to trápi... že? :D


2. Darčeky v Centre
Celý december chodili do nášho Centra ľudia z celého mesta, želali nám "Merry Christmas" a nosili deťom darčeky - oblečenie, jedlo, hračky, hygienické potreby,... Vždy to bola malá kultúrna udalosť, lebo s odovzdávaním darčekov bolo spojené aj vzájomné spievanie vianočných kolied, spoločný obed a hry až do večera :)


 Moreblessing a Nyasha si pozerajú svoje darčeky

Detičky zo škôlky Busy bees priniesli darčeky a spievali našim deťom koledy :)

3. Rozsvietenie vianočných svetiel
Pár dní pred sviatkami (18.12.) bola v mestskom parku veľká udalosť. Najprv si deti z neďalekej školy pripravili "Nativity play", a mali to fakt super nacvičené a zvládnuté :) a potom sa predstavili rôzni miestni umelci (speváci a tanečníci). Keď na mesto padla tma, čiže asi o deviatej, nastalo to, na čo všetci čakali a kvôli čomu prišli - rozsvietila sa vianočná výzdoba!!! 
...pôvodne som sem chcela pridať aj videjko z tejto velkej udalosti.. ale do uzávierky blogu sa to nepodarilo :D čiže, pokúsim sa o to dodatočne... ;)

sv. Jozef, panna Mária a Ježiško :) z Nativity play


4. Mission outstation s mojou rodinou
Afričania neoslavujú Vianoce tak, ako my. Nemajú domy obvešané farebnými svetielkami, vnútri by ste darmo hľadali vianočný stromček s darčekmi, na rybu so šalátom môžete rovno zabudnúť. Dokonca nemajú ani žiadne iné špeciálne jedlo na tento deň. Na čo aj? Veď sadza je najlepšia ;) Jednoducho povedané, atmosféra Vianoc, ako ich poznáme my, tu proste nie je. Sú to také dni ako každé iné. Akurát, že nemusíte ísť do práce.
Hoci nemajú nič z toho, myslím, že chápu oveľa lepšie ako my, o čom Vianoce vlastne sú.

Tri dni pred Vianocami - 22.12. sme išli s mojou africkou rodinou do misie asi 100km od mesta. Je to typická vidiecka oblasť - teda pár domčekov na obrovských pozemkoch ďaleko od seba. A niekde v strede je misijná stanica - teda kostol a domček pre kňaza, ktorý tam pôsobí. V tomto čase zažívajú ľudia v takýchto oblastiach krušné časy, pretože kvôli nedostatku dažďa nemajú kukuricu, tým pádom ani múku z nej, a teda si nemôžu variť svoju sadzu, a hladujú. 
Tak sa im farnosť, pod ktorú patríme rozhodla pomôcť. Nakúpil sa za kamión jedla a hor sa do misie. Keď sme prišli na miesto, všetci domáci nás už netrpezlivo očakávali. Keď sme vyložili jedlo, začali sme ho balíkovať, aby sa spravodlivo podelilo každému. Medzitým mali pre nás pripravený tradičný kultúrny program - tance, spevy a aj vianočné koledy.
Keď sme im dávali jedlo, boli neskutočne vďační, a veľmi sa tešili. Neviem, či si to niekto z nás vôbec dokáže predstaviť, keďže my sme v takej situácii nikdy neboli... Strávili sme s nimi asi 4 hodiny a potom sme sa vrátili naspäť domov. Myslím, že aj vďaka tomuto dňu mali títo ľudia krajšie Vianoce :) a nielen tí, čo dostali, ale aj tí, čo mohli dať :)

Vykladáme jedlo z áut

 Balíčkujeme

Ľudia čakajú na prídel... v pozadí kostol

Odozdávanie balíčkov

Každému sa ušlo


5. Zdobíme stromček
V Misijnom dome v Bulawayu teraz bývajú dvaja Slováci a jeden Poliak. Preto sme si spravili Vianoce po našom :) a 23.12. sme s Kamilom ozdobili stromček, kým páter František varil kapustnicu :)

Kamil zdobí...

Katka zdobí...


6. "Vánočné cukrové"
Kamil upiekol dva ovocné koláče a ja som sa odhodlala na Marlenku :) To boli naše vianočné zákusky :)





7. Štedrý deň
Miestni "oslavujú" Vianoce až 25.12., teda náš Štedrý deň je pre nich iba obyčajný deň pred Vianocami. Keďže som bola s bratom, my sme si oslavovali po našom :) na Štedrý deň sme boli pozvaní k manželom pochádzajúcim z Bieloruska, takže sme boli v slovanskej zostave. Sedeli sme v letných šatách vonku na terase pri bazéne a pochutnávali si na našej kapustnici a na štyroch druhoch rýb, ktoré mali pripravené. :) A na záver sme to zaklincovali zmrzlinou :) Bol to príjemný večer.
A dokonca som si našla aj darček "pod stromčekom" - makadamiové maslo :P mňam ;)





Inak som celé vianočné trojdnie (a aj veľa dní potom) strávila vonku v bazéne - to človek tiež nezažije každý rok ;) 
To bol prosím pekne môj najväčšíííí darček!!! Ale o tom zase nabudúce ;)




PS: Ak by ste ma chceli podporiť, stále je možnosť cez portál ludialudom.sk


Ďakujem :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára